Ekvador je odlicno poceo ove kvalifikacije i ostvarili su cetiri uvodne pobjede, od kojih je najvrijednija bila ona u gostima kod Argentine. I u petom ogledu protiv Paragvaja su ostali neporaženi, istina na svom terenu, ali nakon toga je uslijedio pad i zato su sada tek na petom mjestu na tabeli, iako su bili cak i lideri. Problem ove reprezentacije i jeste to što su kvalifikacije veoma duge i uvijek dožive krizu koja ih skupo košta. Uz pomenuti remi sa Paragvajem, naredna tri meca su izgubili, od cega jedan na svom terenu protiv Brazila, nakon cega su s uspjeli konsolidovati, ali samo kada su pred svojim navijacima. Nije to ništa novo za Ekvadorce koji igraju na velikoj nadmorskoj visini i zato je taj domaci teren uvijek velika prednost. Cile i Venezuelu su iz Quita ispratili sa po 3:0 i sada ih ti domaci bodovi i održavaju u životu, a u gostima uglavnom gube. Nakon Urugvaja, savladao ih je u petak i Paragvaj istim rezultatom 2:1. Selektor Quinteros ocekivano nakon sigurne pobjede nad Venezuelom nije želio puno mijenjati pocetni sastav i uskocio je samo A.Valencia umjesto Ibarre. Sada ne ocekujemo niti jednu promjenu, a zbog povrede sigurno nece igrati F.Martinez.

I Kolumbijci samo povremeno igraju dobro u ovim kvalifikacijama i uz sve te oscilacije i nisu mogli ocekivati bolji plasman, tako da borba za odlazak na Mundijal tek predstoji. Imala je Kolumbija loš pocetak, uz samo jedan trijumf u prva cetiri kola, a onda su tri puta zaredom pobjedili pa je sve izgledalo puno bolje. Nakon toga još jedan loš period i tri meca bez trijumfa, da bi sve uspjeli prekinuti u prošlom kolu domacom pobjedom nad Bolivijom. Imali su veliki imperativ u tom duelu, s obzirom da su bili apsolutni favoriti i vidjelo se da ih to na samom terenu sputava da naprave više. Sedam minuta prije kraja su izborili penal, koji J.Rodriguez nije pretvorio u gol iz prvog pokušaja, ali mu se lopta odbila i iz drugog pokušaja je zabio za konacnih 1:0 i vrijedna tri boda. Nakon teškog poraza kod Argentine 3:0, selektor Pekerman je najviše mijenjao u zadnjoj liniji i tu su se malo drugacije postavili sa ofanzivnim Cuadradom na desnom boku. Bilo je izmjena i u veznom redu, a u napadu nema povrijedenog Falcaoa i isturen je bio Bacca, dok se u ranoj fazi utakmice povrijedio Muriel, zbog cega je napustio igru.

Bodovi iz ovog ogleda su vrlo važni za obje selekcije i zato bi utakmica mogla biti vrlo tvrda i oprezna sa obje strane. Ekvador je na svom terenu uvijek jako opasan i zato bi se Kolumbijci sigurno zadovoljili i bodom do kojeg ce pokušati doci nešto zatvorenijom igrom.
Ekvador vs Kolumbija
Tip: GOLOVI 0-2 (under 2.5)
dnevni_tipovi010001.gif