Sarpsbog je veliko iznenadenje ove sezone barem za sada i u finišu prvog dijela prvenstva se drže veoma visoko na tabeli. Nakon prva tri kola su cak bili i lideri, jer su upisali sve tri pobjede i pri tome su postigli devet golova. Kasnije su uslijedili i neki porazi, te tri remija, ali su opet mogli izbiti na lidersku poziciju da u prošlom kolu nisu poraženi kod Sandefjorda sa 1:0. Spadaju medu efikasnije timove lige i rijetko im se dogodi da ne zatresu protivnicku mrežu, ali kod Sandefjorda nisu i tako je prekinut lijepi niz od sedam utakmica bez poraza, ukljucujuci i Kup. Na domacem terenu ih je do sada savladao samo Rosenborg, a još je i Tromso izvukao remi, dok je ostalih pet rivala Sarpsborg uspio savladati. U gostima nisu tako dobri i to se najbolje vidjelo u prošlom kolu, mada i van svog stadiona imaju dvije pobjede. Napadac Mortensen je najbolji igrac i strijelac ove ekipe, dok je zanimljivo da je stoper Rosted vec postigao cetiri gola. Malo je inace dobri napad zatajio u prethodna tri kola i dali su samo jedan gol, koji je bio dovoljan da se u pretprošlom kolu savlada Molde. Imaju i dosta pehova sa povredama pa je prije dva kola zbog toga ranije igru napustio napadac Lindberg, a u prošlom kolu se slicno dogodilo najboljem veznjaku i prvom asistentu ekipe, Trondsenu.Trener Bakke je zato prinuden na stalne promjene kojih bi moglo biti i sada.

Brann je na liderskoj poziciji na tabeli, tacnije dijele bodovno to mjesto sa Rosenborgom, ali zbog bolje gol-razlike su na prvom mjestu i potpuno su ga zaslužili. Ubjedljivo su najefikasniji tim lige, odbrana im je jedna od najboljih i jedini su tim koji na svom terenu još nije izgubio utakmicu. Tu su i posebno efikasni sa skoro cetiri postignuta gola u prosjeku, ali s obzirom da su sada gosti, to i nije tako važno, a u gostima ipak nisu ni izbliza tako uspješni i imaju po dvije pobjede, remija i poraza. Ipak, nanizali su sedam meceva bez poraza, racunajuci i jednu utakmicu u Kupu i pocetkom maja ih je posljednji porazio upravo Rosenborg. Imali su i jedan niz od tri pobjede u kojima su dali cak 12 golova, a onda su dva puta uzastopno remizirali, da bi u prošlom kolu deklasirali Stabaek sa 5:0. Iako postižu puno golova, niko se posebno ne istice kao strijelac i zato se može reci da igraju dobro kao kolektiv. Trener Nilsen je nakon remija kod ekipe Odds, napravio dvije promjene u sastavu i Nilsen je zaigrao umjesto Skaanesa u veznom redu, dok je Braaten zamjenio Vegu i postigao jedan od golova u ubjedljivoj pobjedi nad Stabaekom. Zbog odlicne igre sada ne ocekujemo promjene u sastavu.

Obje ekipe igraju veoma dobro ove sezone i nisu slucajno u samom vrhu tabele, a s obzirom da su i najefikasniji timovi lige, logicno je da ocekujemo ofanzivan nogomet na pobjedu i utakmicu u kojoj ce se obje mreže tresti.
Sarpsborg vs Brann Bergen
Tip: GOLOVI GG (oba tima postizu pogodak)
dnevni_tipovi011001.gif
bomba%20baner%20460x90.gif